Sarfannguit

Sarfannguit er en traditionel grønlandsk bygd som ligger ved strømstedet mellem fjordene Amerdloq og Ikertooq, på øen Sarfanguaqland. Placeringen giver let adgang til et stort fiskevand, og særligt i bunden af Ikertooq også til fangst af rensdyr og moskusokse.

Bygden ligger 1 til 2 timers sejlads fra Sisimiut, så fangerne har mulighed for at sælge deres bytte på brættet i Sisimiut.

Sarfannguit ligger godt for turister, tæt på ørredelve og på en afstikker fra vandreruten mellem Kangerlussuaq og Sisimiut.

I Sarfannguit bor der i 2011 132 indbyggere. En direkte fremskrivning af den positive udvikling bygden har haft i det samlede befolkningstal fra 1999 til 2011, vil i 2024 give et befolkningstal på 149. Dette tal angiver en atypisk udvikling for bygderne der ellers generelt set må imødese faldende befolkningstal.

I Sarfannguit er etableret en forsøgsstation for Artek-ingeniøruddannelsen, der eksperimenterer med elforsyning med vindmøllestrøm. Hermed undersøges mulighederne for bæredygtige løsninger til bygdernes forsyning. Der er planer om flere forsøg i bygden i de kommende år.

loading image
Henter kort...