A Baggrund for udarbejdelse af Kommuneplantillægget.
Nærværende kommuneplantillæg med detaljerede bestemmelser, udarbejdes for at sikre mulighed at udnytte plateauet med den Gl. Heliport midt i Maniitsoq by til boligbyggeri med etageboliger, lparkering samt lege og opholdsarealer,samt hotel med restauration.
I 2010 nedlagde kommunalbestyrelsen et såkladt § 32 forbud mod yderligere parcelhus byggeri på plateauet, fordi man med udgangspunkt i det planforslag man har fået udarbejdet hos det norske arkitektfirma 70o Nord fra Tromsø i 2009/2010 ønsker en bedre udnyttelse af de gode bebyggelsesmuligheder på fjeldtoppen. Dette forbud betyder, at der senest i november 2011 skal offentligøres et nyt forslag til detaljerede bestemmelser for området.
Ønsket om fortætningen skal ses i lyset af, at der ved beslutning om etablering af en aluminiumssmelter ved Maniitsoq vil opstå behov for at etablere et betydeligt antal boliger, dels i den eksisterende by og i en ny bydel. Når der er stor fokus på fortætning af den eksisterende by skyldes dette at man her relativt hurtigt kan starte en byggeproces medens man i den nye bydel første skal fremføre vej- og forsyningsanlæg. Anlæg der i det store og hele er til stede i den eksisterende by.
B. Formål
Formålet med planen er: at skabe et attraktivt boligområde hvor det er muligt at etablere en anderledes bebyggelse med inspiration fra 70o N's visionsrapport. at skabe mulighed for etablering af et boligområde med en høj grad af handicaptilgængelighed trods de meget udfordrende terrænforhold i Maniitsoq at skabe mulighed for opførelse af et attraktivt hotel med indtil 200 værelser At sikre at de eksisterende boligbebyggelser på naboarealerne kun i mindre grad får reduceret deres udsigt.
C. Delområdet i dag.
Delområdet har i mange år været anvendt som heliport for Maniitsoq by, men heliporten er blevet nedlagt i forbindelse med etableringen af lufthavnen vest for byen. Arealerne består således af en stor asfalteret plads på toppen af fjeldet, omkrandset af næste uberørt fjeld.
Området krydsses af enkelte forsyningsledninger som ikke er nedgravede.
Planområdet kiler sig ind mellem dels en ældre parcelhusbebyggelse mod sydvest og en nyere parcelhusbebyggelse mod nordøst. Vejadgangen til plateauet foregår af en stejlvej på nordvestsiden af fjeldet.
Planområdet omfatter ud over toppen af fjeldet også en ca 20 m bred hylde, beliggende ud mod havet i en højde på ca. 10 m over vejniveau i den nedenfor liggende bydel.
D. Indhold.
Planen skaber mulighed for at etablere en anderledes bebyggelse hvor fjeldet kan udnyttes til at skabe variation i bebyggelsen, med skæve vinkler der skaber læforhold på udearealer, indbyggede terrasser der skaber læ ved boligen så området i højeregrad inviterer til udophold og måske en mere levende bebyggelse.
Bebyggelses højderne er angivet med en variabel højde på 2 - 4 etager for at stimulere til at etablere en varieret bebyggelse, der giver fjeldets konturer et modspil og der skabes mulighed for etablering af forskellige lejlighedstyper.
I planens delområde 2 er skabt mulighed for dels at bygge på hele hylden, men også for at bygge op ad fjeldet i flere etager, med en terrassehusbebyggelse der følger fljeldet fra bund til top. En bebyggelse der ud over at der skabes en glimrende udsigt over havet også giver mulighed for at etablere en elevatorforbindelse mellem gadeniveau i byen og det øvre plateau.
E. Planens forhold til anden planlægning.
Lokalplanlægning
Med den endelige godkendelse af nærværende planforslag i foråret 2012, ophæves alle tidligere planer for området. Aktuelt lokalplan nr A 4.02 "Området omkring gl. heliport" for Maniitsoq Kommune.
Aluminiumssmelter
Som nævnt skal planen ses i sammenhæng med den planlægning der foregår i relation til etablering af aluminiumssmelteren på den nordlige del af Maniitsoq Øen. Det er forhåbningen at der i løbet af 2012 eller 2013 i Selvstyret træffes en endelig beslutning om at etablere smelteren.
Selvstyrets interesser og kommuneplanlægningen.
Planen er i overensstemmelse med forslag til kommuneplan 2012 - 2024, og er i overensstemmelse med selvstyrets interesser i kommuneplanlægningen.