A. Baggrund.
Planændringen foretages i henhold til Inatsisartutlov nr. 17 af 17. november 2010 om planlægning og arealanvendelse.
Dette kommuneplantillæg er udarbejdet for at muliggøre etableringen af et nyt boligområde til kollegier.
På sigt skal området indgå i kollegieområderne omkring Bygge- og anlægsskolen, Råstofskolen, Artek og HTX og GU.
I alt forventes der over 12 år behov for 320 – 400 nye kollegieboliger. Inden for delområdet forventes det, at der kan opføres op til ca. 450 boliger, eller 250 kollegieboliger og 80 familieboliger.
B. Formål.
Der udlægges areal til boligformål, primært i form af kollegieboliger.
Det er planens formål, at muliggøre en videreudvikling af det eksisterende kollegieområde, der udgør en del af uddannelsescampus.
Et andet formål er at skabe et attraktivt boligområde med gode udsigtskvaliteter uden at de eksisterende boligbebyggelser på naboarealerne får påvirket deres udsigt væsentligt.
C. Detailområdet i dag
Området er beliggende i tilknytning til eksisterende boligområder vest for Umiivitsiaq og syd for Qiviarfik/Daarngup Aqquserna på et relativt kuperet areal beliggende i kote ca. 10–40 på i alt ca. 79.100 m2. Detailområdet er afgrænset som illustreret nedenfor og som vist på bilag 1.
Landskabet er karakteriseret af 4 større fjeldtoppe, der gennemskæres af større og mindre slugter, som naturligt opdeler områder, samt et større slugtområde i den sydlige del. Det kuperede terræn giver variation og gode udsigtsmuligheder.
Området er udlagt til boligområde i hovedstrukturen og ligger mellem det eksisterende byområde og havet.
Delområdet er ubebygget og henligger i naturtilstand.
D. Indhold.
Planen skal ved fastlæggelse af områdets disponering sikre, at udbygningen sker under hensyntagen til områdets markante terrænform.
Der gives mulighed for, at der i området kan opføres bebyggelse til boligformål.
Der gives mulighed for, at der kan etableres en bebyggelse, hvor fjeldet kan udnyttes til at skabe variation i bebyggelsen, med skæve vinkler der skaber læforhold på udearealer og indbyggede terrasser, der skaber læ ved boligen. Det kan endvidere udnyttes til at etablere friarealer der ligger i læ i terrænet, så området i højere grad inviterer til udeophold.
Anvendelse
Kommuneplantillægget fastlægger områdets anvendelse til boligformål og åbner mulighed for, at området kan anvendes til etageboligbebyggelse i form af længe- eller punkthuse.
Der er mulighed for at kan opføres boliger med forskellige størrelser og former inden for området.
Der kan etableres anlæg til områdets tekniske forsyning under forudsætning af, at disse anlæg så vidt muligt afstemmes med bebyggelseskarakteren i området.
Områdets disponering
Detailområde A53.1, er afgrænset som vist på bilag 1. Ny bebyggelse, samt etablering af anlæg mv. kan ske inden for de fastlagte byggeområder.
Byggeområderne er inddelt i hhv. zone I og II. I zone I skabes der byggemuligheder ved nedsprængning af fjeld og/eller opfyldning. I zone II gives der mulighed for at etablere bebyggelse der tilpasses eksisterende terræn mest muligt.
Bebyggelsens art
Inden for området kan der opføres ny etagebebyggelse i op til 6 etager i form af længehuse og/eller punkthuse. Bebyggelse kan etableres med kælder.
Kælder defineres som en etage hvor gulvet er under terræn, altså jordniveau. Uanset om kælderen er høj eller ej, regnes den ikke med i etageantal.
Ubebyggede arealer skal, hvor terrænet tillader det, primært indrettes til udeophold. Hvis der undtagelsesvis tillades at etableres udhuse mv. på terræn, skal disse placeres så de bidrager til afskærmning af opholdsarealer. Der kan ske terrænregulering og opfyld med ikke-forurenet materiale.
Kommuneplantillægget indeholder desuden bestemmelser for udformningen af bebyggelse, herunder omfang, placering og valg af materialer, samt skiltning og containeropstilling.
Trafikbetjening
Området skal vejbetjenes fra Eqqaavimmut Aqq. i syd, som skal forlænges frem til området.
Der er fastlagt nye interne veje, der sikrer trafikbetjeningen af de enkelte byggeområder.
Parkering skal ske i tilknytning til bebyggelse.
Friarealer
Områder, der ikke anvendes til bebyggelse, veje mv. skal anlægges som rekreative anlæg eller henligge i naturtilstand. Derfor skal terrænet skånes mest muligt under byggemodningen og byggeriet, så den eksisterende rekreative kvalitet bevares.
Der kan etableres områder til udendørs ophold, samt legepladser mv.
Området nrodøst for boligvejen a-a skal friholdes for bebyggelse og anlæg og henligge i naturtilstand.
Byggemodning
Der gennemføres en kommunal byggemodning af den vejen a-a.
De enkelte byggeområder A-E byggemodnes af den enkelte bygherre.
Udgifterne til den kommunal byggemodning fordeles på de enkelte byggeområder i henhold til det antal boligkvadratmeter der kan opføres i de enkelte byggeområders Zone I.
Forsyning
Boligerne i området skal forsynes med fjernvarme, kloakafledning, vand og el samt tilsluttes den kommunale affaldshåndtering.
Spildevandet afledes gennem den eksisterende udledning ved Eqqavimmut, og der skal således ikke etableres nye afløbsledninger til havet.
Boligområdet tilsluttes det eksisterende fjernvarme, vand og el system i de tilstødende boligområder.
E. Planens forhold til anden planlægning.
Landsplanlægning
Planlægningen for detailområdet påvirker ikke direkte landsplanlægningen.
Planen er i overensstemmelse med Selvstyrets interesser i kommuneplanlægningen.
Qeqqata Kommuneplan 2012-24 og Kommuneplan 1992 - 2005 for Sisimiut kommune
Planen er i overensstemmelse med de overordnede rammer i forslaget til kommuneplan 2012 - 2024, hvor 800-A53 er udlagt.
Planen er et tillæg til Kommuneplan 1992 - 2005 for den tidligere Sisimiut Kommune med de nye overordnede bestemmelse er tillægget bragt i overensstemmelse hermed.
Kommuneplantillægget omfatter en del af de eksisterende delområder A53 og A13. Området er delvist beliggende inden for detailområderne A13.2 og A13.3.
For detailområde A53.1 udarbejdes der nye detaljerede bestemmelser, i henhold til Inatsisartutlov nr. 17 af 17. november 2010 om planlægning og arealanvendelse.
Lokalplaner og detailområdeplaner
En mindre del af området er omfattet af detailplan A13.2 og A13.3. Disse vil med vedtagelse af dette kommuneplantillæg blive ophævet for den del af området, som dette kommuneplantillæg omfatter.
Klausulerede zoner
Området er beliggende inden for spærrezonen omkring lufthaven. Omkring lufthavnen er der indlagt hindringsfri flader, dels i form af en horisontalflade og en koniskflade og dels i form af ind- og udflyvningsflader i banens forlængelse.
Detailområdet berøres af en vandret flade i kote 55,5. I områderne syd for Ulkebugten kan der etableres bebyggelse med en maksimal højde på 15 meter over terræn (dog maksimalt til kote 101) eller op til kote 55,5. Veje kan anlægges op til kote 49,5.